logo Brakeless

Fixed gear bike (Фикси колело)Fixed gear bike

Колело с фиксирано задвиждване (по известно като fixie) е велосипед, които няма никакъв механизъм на свободния венец. Голяма част от моделите велосипеди са със свободен ход, но с фиксирана предавка остават пистовите велосипеди който се карат на колодрумите. Последните 20 години "fixie" се превърна в популярна алтернатива сред градските велосипедисти, като предлага предимствата на простота в сравнение със стандартните велосипеди.

Повечето велосипеди имат свободен венец за да се позволи на педалите, да останат неподвижни, докато велосипедът е в движение, така че ездачът може да почива. A фиксирана предавка има диск зъбно колело което е закрепено направо към главината на задното колело, така че ездачът не може да спре да върти педалите докато се движи. Когато задното колело се върти, педалите се въртя също. Това позволява да се прилага спирачна сила с краката и телесното тегло. Фиксираната главина позволява също така да караме и назад.

Фикси колелата са с една скорост и дерайльор не може да се монтира, защото веригата не може да има застой. Повечето фикси ездачи карат само с предна спирачка или изпобщо не използват стандартния начин за спиране с ръчните спирачки.Ползването

Пистовите велосипеди (fixed gear bikes) в началото се ползват на колодрумите, но бързо навлизат и в градския стил на колоездене.

Някои шосейни и клубни велосипедисти използват фиксирана предавка велосипед за обучение по време на зимните месеци. Смята се, че помага да развие добър стил на въртене на педалите. До 1960 , мулти - скоростни дерайльори са се превърнали в норма и ездата с фиксита на пътя са намалели през следващите няколко десетилетия. Последните години се наблюдава засилен интерес и по-голяма популярност на фикси колелата.

В Северна Америка и в западна и централна Европа, фикси колелата са постигнали значителна популярност. Специализирани велосипеди с фиксирана предавка се произвеждат в голям брой от утвърдени производители на велосипеди. Велокуриерите използват fixid gear bikes поради тяхната издръжливост, ниски разходи за поддръжка, простота и лекота. A фиксирана предавка велосипед е особено подходящ за маневра, в която велосипедът може да се задържи неподвижно, балансирано изправен с крака на ездача върху педалите.

Bike Messengers

Предимства и недостатъци

Една от основните атракции на фикси колелата е ниското тегло. Без дадени части като; дерайльори, скоростите, жила, бронии, множество пръстени верига, венец на главината, и други. Фикси колелата са по-механично-ефективни, отколкото всеки друг велосипед със скорости. По този начин, се изисква по-малко енергия.

В хлъзгави условия някои ездачи предпочитат да се возят на фиксита, защото те вярват, че така се осигурява повишена обратна връзка на гумите. Въпреки това, също така има повишен риск от загуба на контрол в такива условия.

Ездата на фикси колелата се смята от някои за насърчаване на по-ефективен стил на въртене на педалите. Това позволява на ездача да практикува правилното и балансирано въртене на педалите.

Brakeless - Без спирачки

Карането "brakeless" има култов статус в градското колоездене. Спирачки и техните жила и брони добавят допълнително тегло и развалят простота на тези колела. Да карате без спирачки (brakeless) може да бъде опасно, а и е забранено от закона, което го прави още по-примамливо.

Техника

Хората които карат "fixie" използват или спецялни педали които са със страпове, каишки или clipless педали. Когато краката на ездача са вързани (закачени) за педалите той може да контолира скороста с която иска да се движи. Възможно е да забавя инерцията си и да блокира задната гума с цел спиране. Блокирането на задната гума става като ездача изнесе тежеста на тялото си леко напред, а с краката да зацепи движението хоризонтално (с единя крак да дърпа на горе в обратната посока на движение). Техниката изисква малко практика, но много бързо се освоява. Мократа повърхност допълнително намалява ефективността на този метод на спиране. Ако колелото ви е снабдено с обикновена предна спирачка може да осигури 70% по добро спиране от "skid" техниката.Законност

В почти всички държави карането на велосипед без спирачки е незаконо и се преследва от закона.

Състезания

Има много форми на състезания за ездачите на фикси. Велокуриери и градски колоездачи участват в "allyecat race", като най-популярното между тяс е Monstertrack New York City (в което не са позволени спирачки). Има и събития, които се основани на куриерските услуги на колела като Mixpression. Други състезания са "foot down", поло с колела, Red Hook Crit и други.Поддръжка и ремонт

Поддръжката на фикси е лесна тъй като има много по-малко части от стандартните велосипеди. Предния и задния венец трябва да се проверяват редовно (дали всички зъби на венеците са там и в какво състояние са). Веригата също трябва да се проверява често, защото се износва по-бързо. Това се дължи на постояното въртене и на напражението което се отразява при намаляване на скороста или блокиране на гумата.

Fixed gear bike

Здравината и затягането на веригата са от голямо значение (усобено когато карате без спирачки). Ако веригата се скъса в движение или изпаден от венците това може да се окаже фатално за ездача. Веригата трябва да се проверява всяка седмица (особено ако се кара в дъждовно време).

Фактори за популярност

Няколко са факторите който допринасят за нарастването на популярността на фиксита. Карането на фикси придава усещане за свобода на колоездача. Това, че много fixie ездачи карат brakeless напук на местното законодателство също може да се разглежда като фактор, допринасящ за популярността му.