logo Brakeless

Fixed gear bike (Фикси колело)Fixed gear bike

Голяма част от моделите велосипеди са със свободен ход (когато колелото се движи не се налага да въртите педалите), но с фиксирана предавка остават пистовите велосипеди който се карат на колодрумите. Последните 20 години фикси колелата се превърнаха в популярна алтернатива сред градските велосипедисти.

Повечето велосипеди имат свободен венец за да се позволи на педалите, да останат неподвижни, докато велосипедът е в движение. Велосипедите с фиксирана предавка има само едно зъбно колело на заданата главина, което е закрепено направо към нея, така че докато колелото се движи вие винаги ще трябва да въртите педалите. Фикси колелата позволяват също така да карате и назад.Ползването

Пистовите велосипеди (fixed gear bikes) са се ползват на само на колодрумите, но бързо навлизат и в градския стил на колоездене.

Някои шосейни и клубни велосипедисти използват велосипеди с фиксирана предавка за обучение по време на зимните месеци. Смята се, че помага да развие добър и правилен стил на въртене. До 1960г. , мулти - скоростни дерайльори са се превърнали в норма и карането на фикси колела е намаляла през следващите няколко десетилетия. В началото на 90-те се наблюдава засилен интерес и по-голяма популярност на фикси колелата в големите западни градове.

В Северна Америка и в западна и централна Европа, фикси колелата са постигнали значителна популярност. Специализирани велосипеди с фиксирана предавка се произвеждат в голям брой от утвърдени производители на велосипеди. Велокуриерите използват фикси колела поради това, че са трудни за каране(дори и от опитни колоездачи), нискят им разход по поддръжка, простота и лекота. Освен велокуриери фикситата се използват и от хора, които си падат по "hardcore" карането на колело. Много хипстери също "карат" фиксита, защото смятат че е модерно и готино.

Bike Messengers

Предимства и недостатъци

Една от основните атракции на фикси колелата е ниското тегло. Без дадени части като; дерайльори, скоростите, жила, бронии, множество пръстени верига, венец на главината, и други. Фикси колелата са по-механично-ефективни, отколкото всеки друг велосипед със скорости.

В хлъзгави условия някои ездачи предпочитат да се карат фиксита, защото те вярват, че така се осигурява повишена обратна връзка на гумите с настилката. Въпреки това, също така има повишен риск, защото спирачния ви път е много по дълаг.

Карането на фикси колела се смята за насърчаване на по-ефективен стил на въртене на педалите. Това позволява на ездача да практикува правилното и балансирано въртене на педалите.

Brakeless - Без спирачки

Карането "brakeless" има култов статус в градското колоездене. Спирачки и техните жила и брони добавят допълнително тегло и развалят простота и добрата визия на тези колела. Да карате без спирачки (brakeless) може да бъде опасно, а и е забранено от закона, което го прави още по-примамливо.

Техника

За да карате фикси трябва да изполвате специални педали. Когато краката на ездача са вързани (закачени) за педалите той може да контолира скороста с която иска да се движи. Възможно е да забавя инерцията си и да блокира задната гума с цел спиране. Блокирането на задната гума става като изнесете тежеста на тялото си напред с ръце върху кормилото, а с краката да блокиранте гумата, като спрете да въртите (с единя крак да дърпа на горе в обратната посока на движение, а с другия на бутате надолу). Техниката изисква малко практика, но много бързо се освоява. Мократа повърхност допълнително намалява ефективността на този метод на спиране. Ако колелото ви е снабдено с обикновена предна спирачка може да осигури 70% по-добро спиране.Законност

В почти всички държави карането на велосипед без спирачки е незаконо и се преследва от закона.

Състезания

Има много форми на състезания за фикси ездачите. Велокуриери и градски колоездачи участват в "allyecat race", като най-популярното между тяс е Monstertrack New York City (в което не са позволени спирачки). Има и събития, които се основани на куриерските услуги на колела като Mixpression. Други състезания са "foot down", поло с колела, Red Hook Crit и други.Поддръжка и ремонт

Поддръжката на фикси е лесна тъй като има много по-малко части от стандартните велосипеди. Предния и задния венец трябва да се проверяват редовно (дали всички зъби на венеците са там и в какво състояние са). Веригата също трябва да се проверява често, защото се износва по-бързо. Това се дължи на постояното въртене и на напражението което се отразява при намаляване на скороста или блокиране на гумата.

Fixed gear bike

Здравината и затягането на веригата са от голямо значение (усобено когато карате без спирачки). Ако веригата се скъса в движение или изпаден от венците това може да се окаже фатално за ездача. Веригата трябва да се проверява всяка седмица (особено ако се кара в дъждовно време). Заддния венец също трябва да бъде добре стегнат(препоръчваме да го залепите с лепило за резба), понеже при по-нискя клас главини има голяма вероятност то да се развие докато се оптивате да спрете.

Фактори за популярност

Няколко са факторите който допринасят за нарастването на популярността на фиксита. Карането на фикси придава усещане за свобода и уникалност на колоездача. Високата доза адреналин, когато караш бързо в натоварените улици на града. Ако приемем, че карането на колело е игра, а моделът колело е трудноста на която ще играете. То фикси колелата може да се определят като последната трудност. Препоръчително е да имате добър опит в карането на колело в градски условия преди да се качите на фикси.