logo Brakeless

Alley cat Race

Alley cat race са неформални и незаконни състезания с велосипеди. Състезанята се провеждат винаги в градски условия (обикновенно в час пик) и най-често се организират от анонимни лица с цел спестяване на неприятности с органите на реда.Alley cat Race

История

Първото състезание Alley cat се е състояло в Торонто на 30 октомври 1989 г. и се провеждало около Хелоуин и Свети Валентин в продължение на пет години. През 1993 г. е организиран първият международен турнир на велокуриерите (CMWC Berlin). Там велокуриерите от Торонто споделят със своите колеги за тяхното традиционно състезание. Така бързо се разпространява и в по-големите градове на Западна Европа и Северна Америка.

Стил и правила

Alley cat състезанията могат да бъдат най-различни: от тежко и изморително състезание в част пик до неангажиращо състезание през почивните дни.

Правилата на състезанието биват също различни и това изцяло зависи от неговоте организатори. Най-честите правила при Alley cat race са:

Checkpoints – При старта на състезанието участниците получават първия си адрес, на който трябва да отидат. Там получават следващия и така, докато не свършат адресите.

Task checkpoints – При този стил единствената разлика от по-горния е, че трябва да се извърши определена задача, когато куриерът пристигне на точката (адреса) от списъка. Тук се наблюдават най-различни и оригинални идеи от огранизаторите.

Checkpoints up front - . От пет до тридесет минути преди старта на състезанието всеки от участниците получава списък с адреси. Куриерите трябва сами да изберат кой адрес ще е първият и кой последният, но трябва да преминат през всичките точки (адреси) в списъка. Този стил на състезанието много улеснява велокуриерите.

Point collection – Point collection или познато повече като scavenger hunt race. В този стил участниците получават преди състезанието списък с точките (адресите), на които трябва да отидат, но с малката разлика, че всеки адрес дава определени брой точки. Времето, с което са завършили, също дава точки. За това участниците трбва добре да преценят възможностите си, така че да съберат максимален брой точки.

Monstertrack – това е едно от най-популярните alleycat състезания. Измислено от велокуриера „Snake“ през 2000 година. Състезанието е предназначено само за fixed gear колела, като употребата на спирачки не е разрешена.

При Alley cat състезанията не се носят трдиционните номера по тениските на учасниците, а се слагат карти по спиците (в началото са използвали Таро карти) на колелата, които служат като идентификационен номер на участника.

Развитие

Последните години Alley cat състезанията придобиват голяма популярност (главно от клипове в Youtube) и участниците се увеличават значително. В момента има стотици видове Alley cat състезания, които се провеждат традиционно по едно и също време в годината. Един от пионерите в заснемането и главен виновник за бързата популяризация на тези състезания е милионера Lucas Brunelle.