logo Brakeless

Карти за спици (Spoke card)Карти за спици

Spoke card представляват картонени карти с големината на флаери, които се слагат между спиците на велосипедите. Най-често те биват ламинирани с цел по-дълго да се запази посланието на тях от атмосверните условия. Картите за спици тръгват от състезанията "улична котка" (Alleycat race). От едната страна на картата е индентификациония номер на участника в състезанието, а от другата - лого и информация за събитието. В самото начало са изпозвани Таро карти, но после биват заменени с уникални по вида си карти.

Най-честите учасници в тези състезания са велокуриерите, но могат да участват и други градски колоездачи. В началото състезанията са легални, но поради големия брой нарушения и риска от злопулуки те биват забранени и преследвани от закона, което ги прави още по-популярни и примамливи.

Решението да се слагат карти между спиците е заради органите на реда, които преследвали и наказвали учасниците в тези незаконни състезания. Тъй като ако се сложи идентификационен номер на гърба на участника, той бива веднага забелазан.

Картите за спици (Spoke card) са придобили и други функции като например реклама от спонсори или за събития които предстоят. Много често се поставят карти с определени послания, като политически или социални.