logo Brakeless

Велокуриери (Bicycle messengers)велокуриер

Велокуриерите (известни също като bike messengers) са хората, които работят за куриерски фирми, като носят и доставят пратките с велосипеди. Велокуриерите са най-често срещатни в централните бизнес райони на големите градове. Куриерски фирми, които използват велосипеди, го правят главно заради големите задръствания в централните части на градовете и ограничения брой парко места. Фактор са таксите за паркиране и глобите, които отнасят обикновените куриери с МПС-та.

История

Почти веднага след разработването на педалното задвижване (Velocipede) през 1860 година хората започват да използват велосипедите за доставни цели. Велокуриерите стават популярни в края на 19. век. През 1870 година от Парижката фондова борса наемат куриери с колела. Бумът на велосипедите е 1890 година в САЩ, Western Union започват да използват редица велосипедни куриери в Ню Йорк, Сан Франциско и други големи градове. Една от най-ранните американски куриерски фирми с велосипедисти е основана от Карл Спаркс в Сан Франциско през 1945 година.

До края на 1970 г. има утвърдени фирми, предлагащи куриерски услуги с велосипеди в повечето големи градове на САЩ. В Европа велосипедните куриери стават средство за доставка през средата 20-ти век. В Лондон са основани "On Yer Bike" и "Pedal-Pushers". От тези пионери тръгва вълната, голяма част от останалите фирми, занимаващи се с доставки, ги последват. От края на 1980 г. велосипедните куриери са обичайна гледка в центъра на Лондон.

велокуриер

Предприемачи в континентална Европа, вдъхновени от градските куриери в САЩ и Лондон, започват да предлагат куриерски услуги с велосипедисти в края на 1980 година. През 1993 г. броят на велокуриерите в Северна Европа и Северна Америка е над 4000.

За момента има много малко куриери с велосипеди в Португалия, Франция, Испания, Италия, както извън Европа и Северна Америка. Докато в Япония, както и в Нова Зеландия и Австралия, услугата се развива много бързо.

Търсенето на куриерски услуги

Обичайно велокуриерите носят огромно разнообразие от продукти, от неща, които не могат да бъдат изпратени с дигитални средства (корпоративни подаръци, оригинални произведения на изкуството, дрехи, оригинални подписани документи, покани и много други). Клиентите са предимно правни кантори, различни финансови институции, които периодично изпращат документи по куриери.

Има спад на куриерските услуги след появата на интернет. Все още обаче се търсят бързи куриерски услуги. А в градската среда това могат да предложат само велокуриерите.

велокуриер

Условия на труд

На някои места велокуриерите са независими изпълнители, а на други места те са редовни служители на куриерска фирма. Трудовата заетост на велокуриерите е една от най-големите (в Обединеното кралство) в сравнения с тази на другите куриери. Последно американското законодателство се опита да принуди компаниите да прекласифицират работниците си, защото те се декларират като независим изпълнители. Смята се, че работата е зле платена в сравнение с риска и усилията, които правят велокуриерите. Много велокуриери са пострадали фатално по време на работа, а в САЩ това се води третата по опасност работа след полицейската и пожарникарската. Осем велокуриери са били убити по време на работа в Лондон между 1989 и 2003 година. Трудно може да се каже колко получава един велокуриер на ден. В едно изследване, публикувано през 2006 г. се посочва, че средната дневна надница на велокуриерите в Лондон е £ 65 на ден, а в Кардиф е £ 45. В Обединеното кралство законната минимална работна заплата по това време е £ 5.52 на час.

велокуриер

Лицензиране

В повечето градове не съществуват законови изисквания освен тези, приложими за всички велосипедисти. Някои юрисдикции обаче изискват лицензиране на куриерски велосипеди. В Calgary, Alberta например закрепват на велосипедите метални плочки. Във Vancouver, British Columbia допълнително изисква велокуриерите да попълнят тест, за да получат лиценз.

Оборудване

Най-съществената част от оборудването за велокуриерите е велосипедът. В днешно време 90% от велокуриерите използват Fixed gear колела. По-голямата част от куриерите имат специални раници за велокуриери. Това са чанти с една лента, която обвива куриера диагонално на гърдите. Велокуриерите ги използват, защото те могат да се завъртат, без да се маха раницата. Други важни аксесоари са: заключващи устройства (ключалки), които могат да се регулират с една ръка, клипсове, джобове, ремъци, вериги, лентата за мобилен телефон или двупосочно радио и други. Раниците им обикновено имат голям капацитет (до 50 литра или 3000 кубически инча). Много от велокуриерите носят каски, светлини и калници. Велосипедните кражби са често срещани в много градове, затова качествената и надежна заключвалка е задължителна. Обикновени вериги с катинари също често се използва като заключващо устройство и се носят около кръста като колан по време на езда. U-брави също са много популярни. Задължителни са устойчиви на атмосферни влияния дрехи и карта с улиците на града.

велокуриер

Комуникация

Велокуриерите използват най-често за комуникация преносими устройства (радиостанции, мобилни телефони и персонални цифрови помощници). По-големите куриерски фирми оборудват своите ездачи с устройства за проследяване (GPS) за по-лесно разпределяне на поръчките.

Велокуриери

messenger By: Photographed In: София Date Uploaded: 2013-12-10 Description: Велокуриерите от БЕЗ Спирачки предлагат една по-бърза доставка за София.

Култура и влияниеМедия

През 1902 година в САЩ пускат пощенска марка, изобразяваща велокуриер. Велокуриерите са били използвани в медиите като символи на градския начин на живот и са били обект на романи, мемоари, игрални филми, телевизиони сериали, Comic- книги и социологически изследвания. Мексикански художник José Guadalupe Posada създава в своите гравюри през 19-ти век популярна икона на велокуриер, който пуши марихуана. Quicksilver, филмът за велокуриери, предствя велокуриера като смелчага, каскадьор и ездач. През 2000-2002 година в телевизионен сериал Dark Angel главнте роли се изпълняват от Макс Гевара и Джесика Алба, те са велосипедисти куриери. Действието се развива в постапокалиптичен Сиатъл, където моторизираният транспорт е скъп, и затова куриерите на колела са начинът за комуникация. Последният филм за велокуриери е Rush Premium. В него внушенията за образите на велокуриерите варират от безвредни градските развратници до безразсъдни нихилисти.Мода

Влиянието на велосипедния начин на живот и велоуслугите може да се види в градската мода и стил. Значително нараства популярността на Fixed gear колелата, както и модата да се слагат карти по спици (събрани от " alleycats " състезания или спонсори)Събития

От 1993 г. Cycle Messenger Championships са проведеждат на национално, континентално и световно ниво. Тези събития се реализират най-често за забавление. Велокуриерите също участват в официални състезания на всички нива, както и във всички дисциплини. Nelson Vails, сребърен медалист на Велодром през 1984 година на Олимпийски игри, е работил като велосипеден пратеник в Ню Йорк в началото на 1980 фодина.